Pogromcy
Koronawirusa
Prof. Krzysztof SIMON i dr Paweł GRZESIOWSKI PROFILAKTYKA. MOTYWACJA.
NAJLEPSZE PRAKTYKI.
TWARDE FAKTY VS. FAKE NEWSY
Zobacz szczegóły
Video MP4 Zobacz szczegóły volume_off Włącz dźwięk Video YT

Mówcy / Eksperci

Monika Kucia

Język wystąpień:

Polski

WYBRANE TEMATY / OBSZARY WYSTĄPIEŃ

  • Przygotowywanie warsztatów Polish Table
  • Polski Stół - spotkanie eksperymentalne i sensoryczne - połączone z degustacją lub warsztatami
  • Wódka i... - szlachetna para - opowieść o polskiej wódce, nalewkach, polskich ziemniakach i łanach zbóż - połączone z degustacją
  • Przygotowania do Świąt - zakwas na barszcz, ciasto na pierniki, śledzie - wg przepisów największych pisarek kulinarnych od XIX w. + degustacja
  • Wyprawy kulinarne po Polsce - wskazówki, miejsca, ludzie

Jako dziennikarka dziennika "Rzeczpospolita" pisała o kulinariach w latach 2003-2011, współpracowała z wieloma magazynami, była też wydawcą portali kulinarnych w TVN – online i w Agorze. W 2005 roku wydała książkę "Kuchnia polska, jakiej nie znacie " z Kurtem Schellerem, a w 2011 publikację "Cuisine PL" promującą polską gastronomię na czas Prezydencji RP w Unii Europejskiej. W latach 2011-2014 była odpowiedzialna za PR i wizyty studyjne dziennikarzy i blogerów w ramach kampanii Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina, podobną rolę pełniła w latach 2013-2014 w kampanii Trzy Znaki Smaku realizowanej na zlecenie ARR. W ramach tych projektów nie tylko prowadziła konferencje i spotkania, ale także projektowała wizyty studyjne i woziła dziennikarzy, kucharzy i blogerów polskich do licznych producentów produktu regionalnego (Podlasie, Małopolska, Kujawy, Wielkopolska), organizowała warsztaty kulinarne i prezentacje. 

W latach 2012-2013 pisała regularnie artykuły o polskiej gastronomii na oficjalnej stronie poland.gov.pl promującej RP. Od 2013 roku realizowała kulinarne wizyty studyjne dla Instytutu Adama Mickiewicza, MSZ i Biura Promocji M. St. Warszawy. W 2014 roku, który był Rokiem Polskim w Turcji, Kraków i Warszawę odwiedziło dwóch tureckich restauratorów Savas Ertunç i Tarik Bayazit. Przybyli do Polski poszukąc inspiracji do stworzenia menu towarzyszącego otwarciu wystawy. Monika zaprojektowała ich wizytę i spędziła z nimi prawie tydzień na smacznym podróżowaniu. W 2017 roku zrealizowała wizytę naukowców i dziennikarzy z USA na zlecenie Instytutu Polskiego w Nowym Jorku, która obejmowała Warszawę, Dolny Śląsk i Wielkopolskę. Była następnie zaproszona do udziału w konferencji "True to Their Roots: The Evolving Landscape of Polish Cuisine" w The New School.

Była także gościem Tygodnia Kuchni Polskiej w Izraelu w 2013 r czy Tasting India w 2017 r, miała wystąpienia na Festiwalu Designu w Tallinie w 2015 r, w Ambasadzie RP w Wiedniu w 2016 r. i na forum Terroir Warsaw w 2018 r. Obecnie jest autorką kwartalnika "Przekrój", tworzy także wydarzenia kulinarno-artystyczne we współpracy z instytucjami kultury – Muzeum Historii Żydów Polskich Polin, Muzeum Etnograficznym czy Centrum Sztuki Współczesnej. We współpracy z Polin zrealizowała cykl edukacyjny "Spotkania wokół stołu" o kuchni polsko-żydowskiej oraz ucztę Kogel Mogel na 330 osób, która odbyła się w 2016 roku w Sali Wystaw Czasowych. 

TVP Kultura nakręciła reportaż o jej działalności – do obejrzenia tu: https://vod.tvp.pl/video/nienasyceni,odc-36,36441877







Najczęściej wyszukiwani

786952 odsłon
722097 odsłon
691701 odsłon
690630 odsłon
686209 odsłon

DZIĘKUJEMY ZA ZAUFANIE