Pogromcy
Koronawirusa
Prof. Krzysztof SIMON i dr Paweł GRZESIOWSKI PROFILAKTYKA. MOTYWACJA.
NAJLEPSZE PRAKTYKI.
TWARDE FAKTY VS. FAKE NEWSY
Zobacz szczegóły
Video MP4 Zobacz szczegóły volume_off Włącz dźwięk Video YT

Warsztaty piwowarskie

 

Podczas warsztatów uczestnicy będą mogli zapoznać się nie tylko z podstawami produkcji piwa, jego kulturą i sposobem działania ludzkich zmysłów, ale również samemu przekonać się jak bardzo różnią się poszczególne gatunki piwa i jak bardzo bogaty jest to świat. Warsztaty prowadzone są w luźnej atmosferze, wzbogacone dużą ilością anegdot i doświadczeń wyniesionych z lat praktyki w branży piwowarskiej.

W trakcie trwania eventu będą równocześnie prowadzone 4 warsztaty. Podzielenie uczestników na 2 grupy, wprowadzeni atrakcyjną dynamikę oraz udział w równym stopniu każdej osoby. Przed południem planowane są dwa warsztaty w systemie rotacyjnym, po południu kolejne dwa. Po zakończeniu jednego warsztatu grupa rozpoczyna następny.

Warsztat pierwszy “Piwny quiz”

Nowe oblicze piwa prezentowane podczas eventu na stałe zmieni w oczach Uczestników wizerunek piwa i sprawi że z biernych, okazjonalnych piwoszy staną się świadomymi poszukiwaczami smaku. Od spontanicznie fermentujących lambików, poprzez ostrygowe stouty aż do piw belgijskich fermentowanych przy użyciu drożdży szampańskich. Piwa, które swoją specyfiką i unikalnym składem surowcowym wykraczają daleko poza ramy typowych jasnych, pełnych stanowią idealny akompaniament uroczystych kolacji, kulinarnych wydarzeń i degustacyjnych wieczorów. Dla najaktywniejszych przewidziane są nagrody.

Warsztat drugi „Pokaz warzenia piwa”

Uczestnicy będą mieli możliwość zapoznać się z używanymi aktualnie surowcami piwowarskimi, jak również samemu wziąć udział w warzeniu piwa – od etapu zacierania do filtracji. W finale tego warsztatu będzie można spróbować zatartej przez siebie brzeczki (ekstraktu słodowo-chmielowego).

Warsztat trzeci „Piwna degustacja”

Podczas degustacji zostanie zaprezentowanych 10 różnych gatunków piwa, począwszy od najbardziej klasycznych, poprzez tradycję piwnej rewolucji na świecie, kończąc na najnowszych trendach w światowym piwowarstwie. Każdy odnajdzie piwo dla siebie – nawet jeżeli wcześniej twierdził, że piwo absolutnie nie smakuje. Uczestnici dowiedzą się jak właściwie degustować piwo, aby poczuć jak najwięcej składników.

Warsztat czwarty “Foodparing czyli sztuka łączenia jedzenia z piwem”

Foodpairing to poszukiwanie niebanalnych i niecodziennych zestawień kulinarnych, które świetnie się ze sobą komponują. Ci, którzy swój zachwyt kierują w stronę kucharza, znakomity efekt przypisując wyłącznie jego indywidualnym zdolnościom oraz zaangażowaniu, mogą być nieco zaskoczeni. W rzeczywistości przepis na łączenie ze sobą pozornie niepasujących do siebie produktów zawdzięczamy nie kulinarnym eksperymentom wielkich szefów kuchni, a… nauce. Popyt na smaczne i zarazem nieszablonowe dania sprawia, że przemysł kulinarny nieustannie się rozwija, poszukując nowych sposobów na zaskoczenie i zadowolenie konsumenta.

Uczestnicy dowiedzą się jakie zasady sprawiają aby genialnie połączyć smak piwa i jedzenia oraz skosztują trzech kombinacji: piwo-potrawa.

Prowadzący:

zawodowy piwowar, wielokrotnie nagradzany browar kontraktowy Kingpin, absolwent SGGW – specjalizacja żywnościowa, odznaczony nagrodą branży piwowarskiej „Piwne Pozytywy” za wkład w promocję kultury piwnej w Polsce. Doradza browarom zarówno pod kątem technologii jak i merytoryki. Certyfikowany sędzia piwny Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych i amerykańskiego Beer Judge Certification Program (BJCP). Sensoryk, krzewiciel wiedzy o piwie. Bierze udział w największych konkursach piw domowych i rzemieślniczych na świecie, w tym World Beer Cup w USA i International Beer Cup w Japonii.







DZIĘKUJEMY ZA ZAUFANIE