Pogromcy
Koronawirusa
Prof. Krzysztof SIMON i dr Paweł GRZESIOWSKI PROFILAKTYKA. MOTYWACJA.
NAJLEPSZE PRAKTYKI.
TWARDE FAKTY VS. FAKE NEWSY
Zobacz szczegóły
Video MP4 Zobacz szczegóły volume_off Włącz dźwięk Video YT

Mówcy / Eksperci

Jakub Kuroń

Język wystąpień:

AngielskiPolski

WYBRANE TEMATY / OBSZARY WYSTĄPIEŃ

  • Live Cooking w oparciu o motywy literackie i film
  • Bkind Cooking, czyli nagradzamy kreatywność
  • Food Desing
  • Kuchnia z pięciu składników
  • Jedzenie źródłem szczęścia
  • Oferta świąteczna

Syn Macieja Kuronia, wnuk Jacka Kuronia. Zawodowo Szef kuchni i fundacji. Zarządza dwoma warszawskimi restauracjami, uczy technik gotowania, dzieli się wiedzą na temat kulinariów i przygotowuje dania z całego świata (od Europy po Karaiby). Wspólnie z  bratem Jankiem  prowadził program „Kuroniowie rozgryzają” w telewizji Kuchnia +.  Autor i współautor publikacji: „Kuroniowie przy stole”(książka dostała nagrodę wydawnictwa roku 2014 podczas festiwalu kulinarnego w Grucznie) „Rodzinna książka kucharska Kuroniów” czy „Domowe Smaki. Smaczne dania z Biedronką”. Publikował także dla dodatku kulinarnego Gazety Wyborczej, magazynu „Moje smaki życia”. Współpracował z portalami internetowymi Gazeta.pl, Natemat.pl i Ugotuj.to. Prywatnie jest miłośnikiem kuchni polskiej w jej nowoczesnym wydaniu.

 

Son of Maciej Kuroń, grandson of Jacek Kuroń. Professionally Chef in the company "Kuroniowie" and the foundation "Kuroniówka". He manages two Warsaw restaurants, teaches cooking techniques, shares his culinary knowledge and prepares dishes from all over the world (from Europe to the Caribbean). Together with his brother Janek he ran the show “Kuroniowie rozgryzają "on Kuchnia +. Author and coauthor of the book "Kuroniowie przy stole" (1st award in 2014 at culinary festival in Gruczno) " Rodzinna książka kucharska Kuroniów" or " Domowe Smaki. Smaczne dania z Biedronką ". He also published for the culinary supplement of Gazeta Wyborcza, the magazine "Moje smaki życia". He cooperated with the internet portals Gazeta.pl, Natemat.pl and Ugotuj.to. Private is a big fan of Polish cuisine in its modern edition.

Proponowane aktywności:

1. GOTOWANIE LIVE COOKING W OPARCIU O MOTYWY LITERACKIE I FILM.

a. Gra o tron-Uczta lodu i ognia

Gości dzielimy na mniejsze grupy, każda z grup ma przygotować jedno lub więcej dań związanych z książką „Gra o tron”. Dzięki tej kulinarnej wyprawie uczestnicy dowiedzą się co jadają serialowi Lannisterowie, Starkowie czy ród Tyrellowie. Na każdym stanowisku czekają składniki, niezbędny sprzęt oraz przepis autentycznie zaczerpnięty z książki „Gra o tron”. Do każdej grupy oddelegowany jest asystent profesjonalny kucharz, który pomoże przygotować to wyjątkowe danie. W trakcie trwania pojedynku kulinarnego z głośników płynie muzyka osadzona w klimacie fantasy. Nie żałujcie sobie jadła przyjaciele. Nadchodzi zima. Zwycięska grupa otrzymuje upominki.

b. Kuchnia czeska wg Bohumila Hrabala

Podróż do kulinarnego świata Bohumila Hrabala, jednego z ulubionych autorów Jakuba Kuronia. Głównym motywem będzie oczywiście kuchnia czeska, czy szeroko pojęta kuchnia austro-węgierską, klimat praskich knajp min. U Zlateho Tyhra czy całej dzielnicy Liben.

Na każdym stanowisku czekają składniki, niezbędny sprzęt oraz przepis autentycznie zaczerpnięty z książki Bohumila Hrabala. Do każdej grupy oddelegowany jest asystent profesjonalny kucharz, który pomoże przygotować to wyjątkowe danie. W trakcie trwania eventu z głośników sączy się czeska muzyka. Zwycięska grupa otrzymuje czeskie upominki.

c. Compendium Felculorum

Compendium Felculorum jest uważana za pierwszą polską książkę kucharską, autorem jest Stanisław Czerniecki kucharz na dworze Lubomirskich w Wiśniczu. Zbiór jego przepisów wydany w 1682 r. to zaskakujące dzieło traktuje nie tylko o procedurach, w wyniku których powstanie potrawa. To książka o tym, jak pobudzać smak i wyobraźnię, jak zaskakiwać biesiadników, czarować ich wyglądem i sposobem wydania potraw. Zadaniem uczestników jest odtworzenie dania w jak najwierniejszy sposób, na podstawie przepisu z XVII w. a nie jest to prosta sprawa:

Rosół polski (przepis Stanisława Czarneckiego z 1682 roku). Sposób polskiego rosołu gotowania taki. Weźmij materyją mięśną wołową albo cielęcą, jarząbka albo kuropatwę, gołębie i cokolwiek mięśnego jest, co być może do rosołu gotowano i zwierzyny wszytkie. Wymocz, wysoluj pięknie i ułóż w garnku, ociągniej. Ten zaś rosół, w ktorymeś ociągał, kiedy się podstoi, przecedź przez sito i wlej w tę materyją mięśną, włóż pietruszki, masła, przysól, odszymuj. A gdy dowre, daj gorąco na stół.
Trzeba też wiedzieć, że na każdy rosół włożyć co potrzeba, żeby wodą albo wiatrem nie śmierdział, to jest pietruszki albo kopru, cebule albo czosnku, kwiatu muszkatowego albo rozmarynu, albo całkiem pieprzu, według smaku albo upodobania, limonia też i rozmaryn żadnego nie oszpeci rosołu.

2. BLIND COOKING, CZYLI NAGRADZAMY KREATYWNOŚĆ

Gotowanie przez zaskoczenie. Uczestników dzielimy na mniejsze grupy, na stanowiskach czeka niezbędny sprzęt oraz…ukryte składniki spożywcze. Dopiero po sygnale wszyscy odkrywają jakie produkty znajdują się na ich stanowisku. Od tego momentu grupy mają po 60 minut aby przygotować efektowne danie. Nagradzane będą: kreatywność, smak, wygląd oraz prezentacja. W trakcie liczy się oczywiście dobra zabawa ale także rywalizacja, walka z czasem, wspólna komunikacja w grupie. Jakub jako prowadzący będzie „podkręcał” klimat a asystenci kulinarni będą pomagali wybrać najlepszą drogę do zwycięstwa. Na końcu wybieramy najlepszą ekipę i nagradzamy pozostałe grupy.

 3. FOOD DESIGN

Live cooking połączony z nauką stylizacji jedzenia. Uczestników dzielimy na mniejsze grupy, tematykę kulinarną możemy wybrać wspólnie z klientem np. Kuchnia śródziemnomorska, Polska regionalna, wegańska etc. Każda ekipa przygotowuje podstawowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru. Na każdym stanowisku czekają składniki spożywcze, niezbędny sprzęt oraz profesjonalny kucharz, który wspomoże merytorycznie uczestników. Po skończonym gotowaniu dania stylizuje profesjonalny Food Stylista, wraz gośćmi. Następnie tworzymy dokumentację fotograficzną każdego dania. Nagrody to książki kucharskie specjalnie przygotowane ze zdjęć z eventu.

4. KUCHNIA Z PIĘCIU SKŁADNIKÓW

Live cooking przeznaczony dla kadry zarządzającej średniego i wyższego szczebla. Koncepcja oszczędzająca coś co w dzisiejszych czasach jest najbardziej wartościowe, czyli czas. Menu oparte o doświadczenia dietetyka oraz szefa kuchni Jakuba Kuronia. Uczestników dzielimy na mniejsze grupy, każda grupa ma przygotowane składniki, niezbędny sprzęt oraz asystę profesjonalnego kucharza. Następnie przygotowujemy 3 daniowe menu oparte na najnowszych trendach kulinarnych i dietetycznych. Całe warsztaty powinny trwać nie dłużej niż 90 minut. Zakończą się wspólnym posiłkiem i wręczeniem nagród za udział w evencie.

5. LIVE COOKING PROWADZONY PO ANGIELSKU

Każdy z powyższych scenariuszy jest możliwy do przeprowadzenia w języku angielskim.

6. JEDZENIE ŹRÓDŁEM SZCZĘŚCIA

Jedzenie które uwalnia endorfinę oraz serotoninę czyli hormony szczęścia. Gotujemy na bazie produktów które w trakcie przemiany materii zamieniają się w hormony radości: orzechy, czekolada, produkty pełnoziarniste. Event specjalnie dla kadry zarządzającej średniego i wyższego szczebla! Menu oparte o doświadczenia dietetyka oraz szefa kuchni Jakuba Kuronia. Uczestników dzielimy na mniejsze grupy, każda grupa ma przygotowane składniki, niezbędny sprzęt oraz asystę profesjonalnego kucharza. Następnie przygotowujemy 3 daniowe menu oparte na najnowszych trendach kulinarnych i dietetycznych.

7. OFERTA ŚWIĄTECZNA

a. Świąteczny blind cooking

Gotowanie przez zaskoczenie w Bożonarodzeniowym klimacie. Uczestników dzielimy na mniejsze grupy, na stanowiskach czeka niezbędny sprzęt oraz…ukryte składniki spożywcze. Dopiero po sygnale wszyscy odkrywają jakie produkty znajdują się na ich stanowisku. Od tego momentu grupy mają po 60 minut aby przygotować tradycyjne świąteczne danie. Nagradzane będą: kreatywność, smak, wygląd oraz prezentacja. W trakcie liczy się oczywiście dobra zabawa ale także rywalizacja, walka z czasem, wspólna komunikacja w grupie. Jakub jako prowadzący będzie „podkręcał” klimat a asystenci kulinarni będą pomagali wybrać najlepszą drogę do zwycięstwa. Na końcu wybieramy najlepszą ekipę i nagradzamy pozostałe grupy.

b. Boże narodzenie palcem po mapie

Motywem przewodnim są potrawy świąteczne z całego świata. Każda grupa przygotowuje

dania z danego kraju, oparte na lokalnych składnikach. Każde stanowisko zaopatrzone jest w składniki, niezbędny sprzęt oraz asystę profesjonalnego kucharza. Oprócz tego dostaje krótką notkę o obyczajach świątecznych, którą może wykorzystać podczas prezentacji dania. Na koniec nagradzamy najlepsze dania, oraz odbywa się uroczysta kolacja. Event może odbywać się z dziećmi aby stworzyć rodzinną atmosferę. Najmłodsi mogą gotować z dorosłymi lub oddać się w ręce doświadczonego animatora.







Najczęściej wyszukiwani

786952 odsłon
722097 odsłon
691701 odsłon
690630 odsłon
686209 odsłon

DZIĘKUJEMY ZA ZAUFANIE