Pogromcy
Koronawirusa
Prof. Krzysztof SIMON i dr Paweł GRZESIOWSKI PROFILAKTYKA. MOTYWACJA.
NAJLEPSZE PRAKTYKI.
TWARDE FAKTY VS. FAKE NEWSY
Zobacz szczegóły
Video MP4 Zobacz szczegóły volume_off Włącz dźwięk Video YT

Mówcy / Eksperci

Agnieszka Holland

Język wystąpień:

Polski

WYBRANE TEMATY / OBSZARY WYSTĄPIEŃ

  • Sztuka nieoczywistego wyboru - czyli jakie wartości są dla artysty najważniejsze i niezmienne bez zwgledu na okoliczności?
  • Wrażliwość i świadomość - jak wykorzystać te cechy w życiu aby osiągnąć spełnienie zawodowe i społeczne?
  • Kobiecym okiem - równowaga w życiu i w pracy czyli jak osiągnąć sukces w świecie komercji i konkurencyjności a także spełniać się w rolach kobiety, matki, artystki?

Reżyserka i scenarzystka filmowa urodzona w 1948 roku w Warszawie. Od 2014 jest przewodniczącą Europejskiej Akademii Filmowej.

Ukończyła praską uczelnię filmową FAMU w 1971 roku, Swoją karierę filmową rozpoczęła współpracą z Krzysztofem Zanussim oraz ze swoim mentorem Andrzejem Wajdą. Jako reżyser zadebiutowała filmem telewizyjnym “Wieczór u Abdona” (1975). Jej pierwszy film kinowy to “Aktorzy prowincjonalni”(1978)- jeden ze sztandarowych filmów tzw. “kina moralnego niepokoju”, nagrodzony w Cannes nagrodą FIPRESCI w 1980r. Rok później, po wprowadzeniu w Polsce stanu wojennego, wyemigrowała do Francji.
Zrealizowała wiele filmów w koprodukcjach międzynarodowych: wśród nich “Europa, Europa”(1990), wyróżniony nominacją do Oskara za najlepszy scenariusz. Nominacje do Oskara otrzymała również w 1985 i 2012- obie w kategorii najlepszego filmu nieanglojęzycznego- za filmy “Gorzkie żniwa” oraz “W ciemności”.

Ze swoim przyjacielem Krzysztofem Kieślowskim współpracowała nad scenariuszem jego trylogii “Trzy kolory”.

Inne jej filmy to między innymi „Gorączka”(1980), „Kobieta samotna”(1981), “Zabić księdza”(1988), “Olivier, Olivier”(1991), “Tajemniczy ogród”(1993), “Całkowite zaćmienie”(1995), “Plac Waszyngtona”(1997), “Trzeci cud”(1999), “Strzał w serce”(2001), “Julia wraca do domu”(2002), “Kopia mistrza”(2005).

Formatowała i realizowała poszczególne odcinki kilku znaczących serii telewizyjnych w USA (m.in.The Wire, Treme, The Killing, House of Cards).

Wyreżyserowała miniserie: “Gorejący krzew” dla HBO Europe, inspirowaną samobójczą śmiercią Jana Palacha, 21-letniego studenta, który podpalił się w Pradze w ramach protestu przeciw reżimowi komunistycznemu i okupacji Czechosłowacji przez wojska Układu Warszawskiego, a także “Dziecko Rosemary”, realizowane dla amerykańskiego kanału NBC.

Jej ostatni film „Pokot”, którego scenariusz powstał na podstawie powieści Olgi Tokarczuk „Prowadź swój pług przez kości umarłych”, miał swoją premierę na 67. Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Berlinie, gdzie otrzymał nagrodę Srebrnego Niedźwiedzia im. Alfreda Bauera dla filmu, który otwiera nowe perspektywy.

 

Filmografia:

2016 – POKOT, Reżyseria
2014 – ROSMERYS BABY, Reżyseria

2013 – HORICI KER, Reżyseria
2013 – BEZ TAJEMNIC, Reżyseria 3 serii
2012- BURNING BUSH, Reżyseria
2012- THE KILLING, Reżyseria,  seria 1 (odcinki: 6, 9), seria 2 (odcinki: 1)
2011- IN DARKNESS, Reżyseria, prod. niemiecko, kanadyjsko, polska
2009 – PRAWDZIWA HISTORIA JANOSIKA, Reżyseria, prod. polsko-czeska
2008 – BOISKO BEZDOMNYCH, Scenariusz-pomysł, koproducent
2007 – EKIPA, Reżyseria
2006 – A GIRL LIKE ME: THE GWEN ARAUJO STORY, Reżyseria
2005 – COPYING BEETHOVEN, Reżyseria
2004 – THE WIRE, Reżyseria (odcinek "Moral Midgetry")
2004 – COLD CASE, Reżyseria (odcinki: "Hubris", "The Plan" – odcinki 11-12 pierwszej serii)
2002 – JULIE WALKING HOME, Reżyseria, Scenariusz
2001 – SHOT IN THE HEART, Reżyseria
2001 – GOLDEN DREAMS, Reżyseria
1999 – THE THIRD MIRACLE, Reżyseria
1997 – WASHINGTON SQUARE, Reżyseria
1995 – TOTAL ECLIPSE, Reżyseria
1994 – TROIS COULEURS. ROUGE, Konsultacja (scenariuszowa)
1993 – THE SECRET GARDEN, Reżyseria
1993 – TROIS COULEURS. BLEU, Współpraca scenariuszowa
1993 – TROIS COULEURS. BLANC, Konsultacja (scenariuszowa)
1991 – OLIVIER, OLIVIER, Reżyseria, Scenariusz
1991 – LARGO DESOLATO, Reżyseria, Scenariusz (na podstawie sztuki Vaclava Havla)
1990 – KORCZAK, Scenariusz
1990 – EUROPA EUROPA, Reżyseria, Scenariusz
1988 – LES POSSEDES, Współpraca scenariuszowa
1988 – LA AMIGA, Scenariusz
1988 – TO KILL A PRIEST, Reżyseria, Scenariusz
1987 – ANNA, Scenariusz, Scenariusz-nowela
1985 – BITTERE ERNTE, Reżyseria, Scenariusz
1983 – EINE LIEBE IN DEUTSCHLAND, Scenariusz
1982 – PRZESŁUCHANIE, Obsada aktorska (Witkowska)
1982 – DANTON, Współpraca scenariuszowa
1981 – MĘŻCZYZNA NIEPOTRZEBNY!, Scenariusz
1981 – KOBIETA SAMOTNA, Reżyseria, Scenariusz
1980 – GORĄCZKA, Reżyseria
1978 – OKRUCH LUSTRA, Scenariusz, Obsada aktorska
1978 – BEZ ZNIECZULENIA, Scenariusz
1978 – AKTORZY PROWINCJONALNI, Reżyseria, Scenariusz
1977 – COŚ ZA COŚ, Reżyseria, Scenariusz
1976 – ZDJĘCIA PRÓBNE, Reżyseria, Scenariusz, Obsada aktorska
1976 – NIEDZIELNE DZIECI, Reżyseria, Scenariusz
1976 – BLIZNA, Obsada aktorska (Hania, sekretarka Bednarza)
1975 – WIECZÓR U ABDONA, Reżyseria, Scenariusz
1975 – DZIEWCZYNA I "AKWARIUS" (3) w OBRAZKI Z ŻYCIA, Reżyseria
1973 – LISTY NASZYCH CZYTELNIKÓW, Reżyser II
1972 – ILUMINACJA, Współpraca reżyserska







Najczęściej wyszukiwani

786952 odsłon
722097 odsłon
691701 odsłon
690630 odsłon
686209 odsłon

DZIĘKUJEMY ZA ZAUFANIE